Titel: De oskyldiga
Originaltitel: The Innocent
Författare: David Baldacci
Utgivningsår: 2013 (e-bok)
Förlag: Bokfabriken
Översättning: John-Henri Holmberg
Antal sidor i e-boken: 405
Inledande mening: Will Robie hade noga studerat varenda en av passagerarna under den korta flygningen mellan Dublin och Edinburgh.

Baksidestext

Den före detta elitsoldaten Will Robie är en topphemlig, statsanställd lönnmördare som USA:s regering använder i situationer där varken polis, FBI eller militär räcker till. Robie utför sina order utan frågor och han misslyckas aldrig.

Men så går ett uppdrag fel. Robie är utskickad mot ett mål mitt i Washington D.C., men känner instinktivt att något inte stämmer. För första gången gör Robie det otänkbara: han vägrar att döda.

Robie blir nu själv jagad av sin egen organisation och tvingas fly för sitt liv. Hans vägar korsas av den fjortonåriga Julie, en gatusmart tjej på flykt undan en okänd mördare som samma kväll skjutit ihjäl hennes föräldrar. Robie bestämmer sig för att hjälpa Julie och inser snart att de båda har hamnat i centrum av en enorm konspiration som hotar rikets säkerhet.

‘What is the fuss about?’

Att kalla David Baldacci framgångsrik är en grov underskattning. Om man har sålt mer än 110 miljoner böcker och är utgiven på 45 språk i över åttio länder är man mer än så. Själv har jag dock, trots hajpen, fram till nu inte läst någon av hans böcker. Det var med andra ord hög tid att ta reda på vad det är som gör Baldaccis böcker så populära.

Styrkor…

De oskyldiga kan bäst beskrivas som en konspirationsthriller. Baldaccis styrka är hans förmåga att hitta på finurliga intriger med listiga vändningar och ett närvarande driv som får läsaren att vilja fortsätta läsa. Man kan inte annat än imponeras av Baldaccis fantasi men som sig ofta bör vid den här typen av thrillers får man dock ha ett stort mått överseende med att händelseförloppen inte känns helt logiska emellanåt.

…och svagheter

Baldaccis svaghet är hans något haltande förmåga att arbeta med gestaltning. Mest tydligt blir det i dialogerna som emellanåt effektivt lyckas ta död på den stämning som han byggt upp med intrigen. Inte sällan för huvudpersonerna en övertydlig blixtlåsdialog och syftet med deras konversationer verkar snarare vara att plantera fakta som läsaren behöver veta än att använda dem till att göra individerna levande.

Karaktärerna är inte heller helt konsekventa i sina handlingar. Det är tydligt att Baldacci prioriterar den fiffigt uttänkta intrigen högst och ser den som hierarkiskt överordnad karaktärernas personligheter. Det är med andra ord viktigare för honom att handlingen förs framåt i den riktning som han har bestämt än att låta karaktärernas personligheter leva sitt eget liv och interagera med den utstakade vägen.

Det här är en roman för dig som…

… som gillar konspirationsthrillers som får läsaren att vilja läsa vidare för att få alla pusselbitar på plats.

… som tycker att en spännande och välkonstruerad intrig är viktigare än levande karaktärer.

.. som vill läsa en thriller med högt tempo och mycket filmiskt action.


Betyg: 2/5


Går att köpa i olika format hos: Adlibris Bokus CDON